Eenmanszaken

Uniform rapporteren voor eenmanszaken kan je op een eenvoudige manier doen met Silverfin. Je kan categorieën maken in de toelichting “Beroepskosten 2.0” en je kan de cijfers na de fiscale beperking en de beroepsbeperking meenemen uit het werkdossier in een rapport.

Concreet gaat het over 2 zaken:

1. Sjabloon beroepskosten
  2. Een aangepast rapport-sjabloon

1. Sjabloon 'Beroepskosten'

Als admin kan je het nieuwe sjabloon toevoegen uit de sjablooncollectie. Vervolgens kan iedere gebruiker het sjabloon manueel toevoegen in het werkdossier. (ter info: vroeger heette dit Beroepskosten 2.0, dat is hetzelfde sjabloon)

Gebruik je reeds het sjabloon ‘Beroepskosten’ ? Vink dan zeker ‘zichtbaar voor medewerkers en ‘automatisch aanmaken voor nieuwe dossiers’ uit. Dit doe je op kantoorniveau door het sjabloon aan te klikken. Zo ben je zeker dat dit in geen enkel nieuw dossier zal gebruikt worden.

Voor bestaande dossiers (op dossierniveau) verwijder je best manueel het oude sjabloon of verander je de naam van het sjabloon naar ‘Beroepskosten (oud)’ bv. als je het sjabloon niet wenst te verwijderen.

A. Het sjabloon aanpassen

Het sjabloon is zo geconfigureerd dat je eenvoudig zelf de onderverdeling van de algemene kosten kan bepalen. Je kan dus het sjabloon op maat van jouw kantoor aanpassen.

In het sjabloon zie je standaard een aantal onderverdelingen:

In het sjabloon op kantoorniveau kan je dit aanpassen en/of uitbreiden door gebruik te maken van het veld ‘configuratie’. Dit veld is voorzien om een specifiek stukje code aan te passen in jouw sjabloon. Je gaat als volgt te werk:

1. Je kopieert volgende tekst:

{% assign cost_categories_string = "Huur en huurlasten|Onderhoud en herstellingen|Leveringen en diensten|Vergoeding aan derden|Divers" %}

{% assign cost_keys_string = "huur|onderhoud|leveringen|vergoeding|divers" %}

2. Je past de onderverdeling aan door bv. een rubriek toe te voegen of de naam aan te passen. De cost_categories_string is de titel van een rubriek. De ‘cost_keys_string’  is de tag welke we later in het rapportsjabloon verder kunnen toepassen.

Hier wordt de rubriek ‘Personeelskosten’ toegevoegd. Vergeet zeker de opsplitsing niet (    |     )

{% assign cost_categories_string = "Huur en huurlasten|Onderhoud en herstellingen|Leveringen en diensten|Vergoeding aan derden|Personeelskosten|Divers" %}

{% assign cost_keys_string = "huur|onderhoud|leveringen|vergoeding|personeelskosten|divers" %}

LET OP! Gebruik zeker het symbool " en niet ”. De kans bestaat dat jouw pc dit zelf aanpast waardoor de bovenstaande string niet zal kloppen.

3. Bewaar het sjabloon.

Opmerking: niet toegewezen bedrag

Onderaan de toelichting vind je het niet toegewezen bedrag terug. Rekeningen die niet toegewezen zijn, worden onderaan de toelichting getoond.

B. Hashtags configureren

Zoals in de meeste sjablonen in Silverfin kun je ook bij de beroepskosten de rekeningen die gelinkt zijn aan de hashtags op kantoorniveau al gaan instellen.

Hoe je dat moet doen, lees je in volgend artikel

2. Een aangepast rapport-sjabloon

Deze (aangepaste) rubrieken kunnen we nu opnemen in een rapportsjabloon door met formules te werken. Er is reeds een rapportsjabloon ‘Resultatenrekening EZ’ in de sjablooncollectie om je op weg te helpen.

Tip: Doe deze aanpassingen enkel op kantoorniveau om de uniformiteit te garanderen. Vergrendel daarbij ook het sjabloon.

De nieuwe/aangepaste rubriek(en) kan je toevoegen als volgt:

1. ‘Pas rapport aan’
  2. Onderaan het rapport zie je reeds de bestaande formules staan. Je kan een nieuwe formule toevoegen en vervolgens een reeds bestaande formule kopiëren en aanpassen.

Dit ziet er dan praktisch gezien ook zo uit als je met tags werkt in de dossiers. Zorg er daarvoor zeker voor dat bij de lijn {% assign cost_keys_string = "huur|onderhoud|leveringen|vergoeding|personeelskosten|divers" %} let op kleine- en hoofdletters. Dit is gevoelig voor het rapport later.

Bekijk ook zeker de Masterclasses omtrent éénmanszaken via deze link!